ZAJÍMAVOSTI

Tvarohový ovocný závin ve formě

amade

Ingredience
Těsto:
* 300 g polohrubé mouky
... * 250 g tvarohu
* 1 vejce
* 70 g práškového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 prášek do pečiva
* 6 PL mléka
* 7 PL oleje
* špetka soli

Náplň:
* 500 g tvarohu
* 2 PL cukru
* cukr na posypání
* ovoce

Doporučená příloha = káva a dobrá společnost

Úvod
Obyčený, rychlý a efektivní závin, který se nerozjede. Pekla jsem v této formě.
Postup

Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem. Do mouky vmícháme prášek do pečiva a přesijeme na tvaroh. Přidáme špetku soli, mléko a olej a vypracujeme těsto.

Připravíme si ovoce. Může být čerstvé nebo mražené. Já jsem měla mražené maliny. Troubu rozehřejeme na 180°C.

Tvaroh na nápň utřeme s cukrem, kdo chce sladší, přidá víc cukru.
Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na velikost formy, potřeme tvarohem, posypeme ovocem, zamotáme a vložíme do formy. Povrch potřebe buď mlékem, já jsem měla zbylý bílek.

Pečeme asi 40 - 45 minut. Vychladnutý závin posypeme cukrem a podáváme.

Švestkový koláč s krémem

amade

Ingredience
* Křehké těsto:
* 110 g mouky
... * 1 vejce
* 40 g cukru
* 40 g másla
* 1 vanilkový cukr
* špetka soli
* Piškotové těsto:
* 2 vejce
* 75 g mouky
* 75 g cukru
* 1 čl prášku do pečiva
* Krém:
* 500 g husté kyselé smetany
* 5 vajec
* 100 g cukru
* 100 g mouky
* 50 g rozpuštěného másla
* 2-3 kapky mandlového aroma nebo 1 pl Amaretta
* 500 ml šlehačky
* Drobenka:
* 120 g mouky
* 25 g mletých mandlí
* 75 g cukru
* 1 čl skořice, nebo podle chuti více
* 1 kg švestek
* marmeláda na potření

Postup
Připravíme si křehké těsto tím, že smícháme všechny ingredience. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno namačkáme těsto. Propíchneme několikrát vidličkou. Pečeme asi 10 minut při 175-180°C.
Mezitím si připravíme piškotové těsto. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku a prášek do pečiva.
Do bílků přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh. Lehce vmícháme do vaječného těsta. Já vmíchávám takouvou vařečkou s dírou.
Mezitím se nám křehké těsto trochu upeklo. Toto potřeme slabou vrstvou marmelády podle chuti, je jedno jakou. Marmeládu rozředíme trochou teplé vody, lépe se natírá. Nalijeme piškotové těsto a pečeme při stejné teplotě ještě asi 20 minut.
Na krém rozšleháme vejce s cukrem, přidáme smetanu. Zasypeme moukou, přidáme máslo a lehce našlehanou šlehačku.
Na upečené těsto naskládáme vypeckované švestky, těsně vedle sebe. Zalijeme krémem a pečeme ještě asi 15 minut. Po 15 minutách posypeme připravenou drobenkou a pečeme ještě asi 30-40 minut.

Koláč je trochu pracný, ale výborný. Místo švestek se může dát i rebarbora.

Ať vám chutná.

Cizrnový salát s tuňákem

amade

Ingredience
* 1 plechovka cizrny (480 g)
* 1 větší jarní cibule nebo červená cibule
... * 10 ks oliv zelených nebo černých
* 1 zelená paprika
* 1 červená paprika
* 2 plechovky tuňáka v oleji
* 5 ks sušených rajčat, naložených v oleji
* olej (buď z rajčat nebo olivový)
* ocet
* sůl
* pepř
* bazalka nebo zelená petržel na posypání

Úvod
Velmi chutný a rychlý salát pro letní dny.

Postup
Cizrnu necháme odkapat. Tuňáka necháme odkapat a vidličkou roztrháme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Papriky, olivy a rajčata nakrájíme. Všechno smícháme v míse, osolíme, opepříme, přidáme ocet podle chuti a olej. Vše dobře promícháme a posypeme nasekanou bazalkou nebo zelenou petrželí. Necháme asi hodinu odležet.

Podáváme buď s chlebem, bagetou nebo bez ničeho. Suroviny si každý může upravit podle chuti a potřeby.

Přeji dobrou chuť.

Jahodové tiramisu

amade

Ingredience
* 1 kg jahod
* 80 g mletého cukru
... * 500 g Mascarpone
* 250 g tvarohu nebo 250 ml ušlehané šlehačky
* 400 g piškotů
* 300 ml mléka

Postup
Jahody opereme, očistíme a rozmixujeme. Tvaroh vyšleháme, přidáme Mascarpone, cukr a asi 2/3 rozmixovaných jahod.
V mléce rozmícháme asi 4-5 pl rozmixovaných jahod. V této směsi protáhneme piškoty a skládáme do formy nebo mísy. Na piškoty natřeme připravený krém. Položíme zase piškoty, natřeme zase krém atd. Poslední vrstva je krém. Tento uhladíme a potřeme zbytkem rozmixovaných jahod.
Necháme v lednici alespoň 4 hodiny proležet, nejlépe je připravit den předem.

Tip: Jestli-že jsou jahody sladké, nemusí se přidávat cukr. Piškoty jsou nejlepší ty silné, italské.

Moučník je nejenom velmi dobrý, ale i velmi osvěžující :-)

Dobrou chuť.

Pečená jablka plněná mletým masem

amade

Počet porcí=4 porce

Ingredience
* 4 velká, kyselejší jablka
* 250 g mletého masa
... * 1 PL nasekané zelené petržele
* 1 žemle
* 250 ml vývaru
* 70 g tyrolské šunky
* 1 vejce
* 1 žloutek
* nasekaný tymián, sůl, pepř
* 100 g sýru(ementál nebo gouda)
* 1 cibule
* mléko na namočení žemle

Postup
Troubu rozehřejeme na 200°C. Žemli namočíme v mléce a dobře vymačkáme. Mleté maso smícháme se žemlí, vejcem a žloutkem. Přidáme nasekanou petržel, nakrájenou šunku, sýr, může být nastrouhaný nebo na kostky nakrájený. Osolíme, okořeníme. Dobře promícháme.
Jablka rozkrojíme napříč , vydlabeme jáderník a vykrojíme jablko tak, aby zůstala asi 1 cm stěna. Jablečné půlky naplníme masovou směsí. Cibuli nakrájíme na kolečka a usmažíme na trochu oleji. Zalijeme vývarem, může být hovězí, zeleninový, jablečná šťáva nebo víno a nalijeme do zapékací mísy. Naskládáme jablka a pečeme asi 40 minut.
Podáváme s bramborou kaší a salátem.

S takto připraveným mletým masem, nemusí být jenom vepřové, můžete smíchat s hovězím si můžete připravit šišku, kterou zabalíte do slaniny, trochu opečete na pánvi. Zvlášt si uděláte omáčku. Na pánvi osmahnete nakrájené žampiony, v létě hřiby, přidáte rajčata - v létě čerstvá, oloupaná s vybranými zrníčky, v zimě z konzervy. Zalijete buď vývarem nebo červeným vínem, vložíte šišku a pečete asi 1 hodinu v rozehřáté troubě. Množství masa podle chuti a hladu strávníků.
K tomuto podáváme čerstvou bagetu, může být i rýže nebo nudle.

Přeji dobrou chuť.
 

Telecí po vídeňsku s houbami

amade

čas přípravy=90 minut

Počet porcí=4 porce

Ingredience
... * 1 kg telecího masa (orech)
* 60 g másla
* 4 salotky nakrájené na kosticky
* 250 ml bílého suchého vína (ryzlink)
* 250 ml husté smetany
* 80 g slaniny nakrájené na kosticky
* 400 g hub jako zampiony, hriby, lisky a pod., nakrájené na plátky nebo na kousky
* sul
* pepr
* nakrájená petrzelka

Doporučená příloha=Knedlík, brambory.

Postup
Maso osolte a opeprete. V hrnci rozehrejte 40 g másla a maso na nem po vsech stranách opecte do hneda. Pridejte k nemu salotku a orestujte ji. Do hrnce nalejte víno, zakryjte poklickou a duste 50 minut. Maso vyjmete a udrzujte teplé. Do hrnce vmíchejte smetanu a osolte.
V kastrole rozehrejte zbylých 20 g másla a na nem orestujte slaninu do zlatova. Pridejte k ní houby, osolte, opeprete a duste pod poklickou 15 minut.
Maso nakrájejte na plátky, dejte je na servírovací mísu, kolem nalejte smetanovou omácku a na ni rozdelte houbovou smes. Posypte nakrájenou petrzelkou.

Opilá štola

amade

Ingredience

* 400 g hladké mouky
* 42 g čerstvých kvasnic
* 1 láhev bílého vína
* 50 g cukru
* 150 g změkklého másla
* 1 žloutek
* špetka soli
* citronová kůra
* vanilka
* 200 g rozinek
* 100 g hrubě nasekaných oloupaných mandlí
* 120 g marcipánu
* 1 PL rumu nebo likéru podle chuti
* práškový cukr na obalení štoly

Postup
Rozinky namočíme v troše vína. Můžeme den předem.
Ve 120 ml vlažného vína rozmícháme kvasnice.
Smícháme mouku s cukrem, měkkým máslem, špetkou soli, žloutkem, vanilkou a citronovou kůrou. Vmícháme ve víně rozpuštěné kvasnice a uhněteme kynuté těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Z rozinek slijeme víno a necháme odkapat. Přidáme mandle a vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ještě asi 30 minut kynout.
Mezitím uhněteme marcipán s rumem, nebo likérem podle chuti a uděláme váleček.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník, vložíme váleček marcipánu a zamotáme. Uděláme štolu. (Já dávám do formy na štolu)
Pečeme na pečícím papírem vyloženém plechu asi 1 hodinu. Štolu necháme trochu vychladnout a namočíme do vína, několikrát otočíme a obalíme v práškovém cukru. Zabalíme do folie a necháme asi 14 dnů uležet.

Víno můžeme nalít do nějaké nádoby ve velikosti štoly, stačí asi 250 ml, bude-li vína málo, můžeme přilít.
Zbytek vína vypijeme nebo uschováme na další štolu. Štolu můžete namočit i do sektu nebo šampaňského:-)
Kdo chce může přidat více rozinek.

Přeji dobrou chuť.

Krémová polévka z medvědího česneku

amade

Ingredience
* 100 g medvědího česneku, může bý i více
* 4 brambory
* 1 cibule
... * 1 PL másla
* 1 PL oleje
* 1 l zeleninového vývaru
* 100 ml šlehačky
* sůl, pepř

Postup
Cibulku oloupeme a osmažíme v kastrůlku na másle s olejem. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky a přidáme k cibulce. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Takto nakrájené brambory jsou rychle uvařené. Rozmixujeme je ponorným mixérem, přidáme na jemno nakrájený medvědí česnek, zalijeme šlehačkou. Osolíme a opepříme.

Polévka je velmi rychle připravená a opravdu výborná.

Přeji dobrou chuť.

 

Salcbursko - Architektura

V historii Salcburku hraje sůl samozřejmě velkou roli - dala i jméno městu a spolkové zemi. Prostřednictvím velkých nalezišť soli mohla spolková země získat renomé a také tímto přišla k bohatství. "Bílé zlato", jak se také soli říká, toho spoustu umožnilo. Takto mohly být arcibiskupy financovány důležité slavby, mezi něž patří jak Hrad Hohenwerfen, tak i Pevnost Hohensalzburg.

Staré město Salcburku bylo prohlášeno kulturním dědictvím UNESCO.


Salcbursko - Mluvíte salcbursky?

Salcburská abeceda a vysvětlení pojmu

Aperschnalzen = (mlasknutí bičem)
Lidový obyčej v jihozápadní části alpského předhůří, při němž mladí muži práskají biči, a to všichni v jednom rytmu, aby probudili přírodu ze zimního spánku a podnítili úrodnost polí. Tento slavnostní akt se obvykle koná v období Velikonoc

Bleaml = Blume - květina

Deitsches Eck = Deutsches Eck - Německý výběžek (malý a velký) - trasa z Pinzgau do hlavního města Salcburku přes Bavorsko resp. spojení Salcburk - Kufstein přes Bavorsko

Eachtling / Easchdöpfö = Erteple - zemáky - brambory

Faxn mochn = Dělat legraci/srandu/žertovat

Griaß enk = Dialektická forma pozdravu Grüß Gott používaného v Rakousku namísto pozdravu Guten Tag (dobrý den), který se zde užívá jen zřídka

heier = heuer - letos (Heuriger - tradiční hospůdky s mladým (letošním) vínem

Innergebirg= "Uvnitř hor" - označení pro oblasti ležící v horách

Salcbursko - Produkty špičkové kvality

Od restaurací a hospůdek s domácími a regionálními specialitami až po nejvybranější restaurace a hospody s lahůdkami domácí a zahraniční kuchyně poskytuje Salcbursko z kulinářského hlediska širokou a ...rozmanitou nabídku. Biologicky čisté produkty salcburských bio-sedláků a jiných výrobců potravinářských výrobků jako je například SalzburgerLand Milchparadies (Salcburský mléčný ráj)nebo četné pivovary a mnoho dalších mají - díky svým vysoce kvalitním produktům - velkou zásluhu na vynikající pověsti Salcburska v tomto oboru.
Nejvybranější & špičkové restauraurace v Salcbursku

Salcburská kultura pohostinských zařízení má nejvyšší světovou úroveň, pokud jde o tradiční salcburskou pohostinnost, kvalitu salcburských domácích specialit a dalších lahůdek.

Salcbursko - "The Sound of Music" - Světový úspěch

Ještě dnes patří "The Sound of Music" k nejznámějším filmům v dějinách světové kinematografie. Filmová melodie "Edelweiß" (Alpská protěž) je po "White Christmas" (Bílé Vánoce) Binga Crosbyho... nejčastěji prodávaná gramofonová deska (dnes cédéčko) v hudební historii.

Filmový úspěch ve všech pěti světadílech

Tři ze čtyř amerických turistů udávají "The Sound of Music" jako hlavní důvod své návštěvy Rakouska. Korejské děti se učí tuto muzikálovou píseň v hodinách angličtiny, holandské časopisy pořádají literární cesty na původní místa děje a televizní stanice na celém světě od Austrálie až po Zimbabve uvádějí tento film pravidelně o Vánocích nebo na Nový rok.

Salcburské Léto na pastvinách - Pohádková dovolená na pastvině

Užívat si přírody, vypnout a vzhůru na pastvinu! Zelené, bujné horské louky, vzácná alpská květena a úchvatné horské panorama - to je dovolená na pastvině v Salcbursku.
"Zpívejme... a hrajme, bude se tancovat" zní motto léta na pastvinách 2011. Zcela ve znaku salcburských zvyků se o zábavu na salcburských pastvinách postarají muzikanti s tradičními a moderními písněmi, tanečníci a jódleři. A kde se tančí a směje, tam jsou i chutné lahůdky!

Zažít pastviny v Salcbursku:
1.800 obhospodařovaných pastvin s tisíci krav, telat, ovcí a koz
550 horských chat se stravováním
147 vyznamenaných salaší v rámci léta na pastvinách
Vyjímečný zážitek: Sami upéct chléb, vyrobit sýr anebo pálit kořalku!


Mozartovo dílo - Umělecky plodný život

Mozart zkomponoval během svého krátkého života více než 626 děl: první dílo ve svých 5 letech a poslední na smrtelné posteli.

Na 50 symfonií, 25 klavírních, 7 houslových koncertů a 4 flétnové koncer...ty, 30 serenád, 40 smyčcových sonát, 25 klavírních a 23 smyčcových kvartetů, na 20 oper, komponoval duchovní hudbu a mnoho dalších sladeb... Je to neuvěřitelný výkon, který je výsledkem jeho píle a především jeho naprosto geniálnímu nadání. Tento velký skladatel totiž patří k těm několika málo vyvoleným, jejichž díla úspěšně prošla testem náročnosti a kritiky mnoha generací a vydobyla si své místo na Olympu nesmrtelnosti. Málokdo odolá fascinaci Mozartovy hudby. Její kouzlo působí dnes stejně jako kdysi.

Dobře si byl vědom svého talentu a svých schopností, které ho odlišovaly od ostatních. Mohl například komponovat a současně se družně bavit se svými přáteli na zábavných večírcích, nebo se často stávalo, že si zapamatoval skladbu, kterou si zapsal na notový papír teprve mnohem později.

Salcbursko - Genius

Salcburk a Mozart jsou synonyma. Třebaže si Mozartova hudba podmanila srdce celého světa, Mozartovu duši a také duši jeho geniální hudby zná nejlépe jeho rodné město Salcburk.
Mozart prožil téměř dvě třetiny svého sic...e krátkého, ale umělecky neuvěřitelně plodného života v Salcburku. A v Salcburku také vznikly téměř všechny jeho symfonie, serenády, divertimenta a komorní koncerty.
Digitalizované nové vydání Mozartových děl dává Mezinárodní nadace Mozarteum bezplatně k dispozici prostřednictvím internetu:dme.mozarteum.at

Kultura v Salcbursku - Nabídky ze středisek a oblastí

Vydejte se s námi za kulturními klenoty Salcburska! Tato spolková země je známá nejen krásou své krajiny, ale také svou rozmanitou kulturní nabídkou, kterou poskytuje město i venkov.
At ...už je to slavný Salcburský hudební festival ve městě Salcburku nebo Selský podzim na venkově - pokaždé je to festival pro všechny smysly. A neobvykle krásná krajina zde k tomu tvoří perfektní kulisu.

Salcbursko - Pranýřové kůly

Vynášení a stavění tak zvaných "Prangstangen", neboli pranýřových kůlů je jako obyčej těsně spjatý se slavností stavění májky. Pranýřové kůly mají symbolizovat strom života a tento obyčej se dosud dodržuje v sal...cburských krajích Pongau a Lungau.

Na 50.000 čerstvých květin zdobí tyto 6-8 m vysoké kůly, které se mezi červnem a srpnem nosívají ve slavnostních procesích přes celou vesnici, aby byly nakonec umístěny v kostele.
Tyto kůly byly poprvé použity před mnoha staletími, aby zastrašily kobylky, které tehdy zničily celou úrodu a způsobily strašlivý mor. Od té doby se každý rok v létě až do 15. srpna (Nanebevstoupení Panny Marie) stavějí tyto zdobené kůly v místních kostelech.

 

 

 

 

 

 

 

 

Salcbursko - Vynášení Samsona

Vynášení obra Samsona a jeho dvou průvodců - trpaslíků s velkou hlavou - jsou posledním zbytkem dávného obyčeje, kdy se o Božím těle nosily vesnicemi biblické postavy a jiné figury ze světa bájí a pověstí. Obr... Samson, stejně jako ostatní figury, váží kolem 80 kilogramů a bývá až 6 metrů vysoký. Tato procesí bývají velmi hojně navštěvovaná - však je to také podívaná, která stojí za zhlédnutí!
Obyčej "vynášení Samsona" se koná v salcburském kraji Lungau u příležitosti různých svátků několikrát během léta. Místní obyvatelé považují za věc cti, kdo předvede nejkrásnějšího Samsona. Nejstarší Samson pochází v každém případě z Tamswegu.

Salcbursko - Stavění májky

Májka, která se každoročně staví na 1. května ve všech vesničkách, obcích a městech Salcburska a také celého Rakouska, je symbolem plodnosti a radosti ze života. Současně znamená i vítězství jara nad zimou.

Krom...ě samotného obřadu stavění májky se stal jakýmsi lidovým sportem mladých hochů pokus o její krádež: Strom, který se má stát májkou, se kácí pokud možno těsně před termínem 1. května. Na dobu až k slavnostnímu obřadu s hudbou a tancem musí být zorganizována hlídka. Pokud by byl strom - i kdyby to byl jen jeho "vrcholek" - v této době ukraden, přišlo by výkupné "draho". Dokonce i po jeho postavení je ho nutné až do půlnoci hlídat, neboť tak dlouho sázka platí.

Salcbursko - Výroční poutě v Salcbursku

Tato lidová slavnost je většinou pestrá směs selských trhů, jarmarků, atrakcí jako jsou kolotoče, strašidelné dráhy apod., vystoupení lidových kapel a tanečních souborů.

Výroční pouť, německy "Kirt...ag" z původního "Kirchtag", neboli "církevní den" , se slaví jednou v roce, většinou u příležitosti jmenin patrona místního kostela, obce nebo dokonce celé spolkové země.

Ve městě Salcburku se kolem 24. září koná výroční pouť sv. Ruperta, patrona Salcburku a Salcburska. Na Rezidenčním a Kapitoském náměstí a před Salcburským chrámem v srdci Starého města jsou rozestaveny jarmareční boudy s mnoha lahůdkami a celá řada zábavních atrakcí. Svatý Rupert (ve staroněmčině "skvělý" a "slavný"), byl během posledního desetiletí 7. století vyslán německým vévodou Theodorem II. jako misionář do Bavorska . Až do této doby působil Rupert jako biskup ve Wormsu. V roce 696 přišel do Salcburku, kde ještě v témže roce založil nejstarší klášter Rakouska, klášter Sv. Petra a první ženský klášter v Alpách, klášter Nonnberg. Tím položil Rupert základy dnešního Salcburku. V této době začal mohutně vzkvétat obchod se solí. Proto je sv. Rupert často zobrazován se solničkou nebo soudkem na sůl.

Recept na Jagatee (Jägertee)

Kdo by v Rakousku neochutnal tenhle skvělý horký nápoj, jako kdyby v Rakousku nikdy nebyl! Jagatee se skvěle hodí na zahřátí během lyžování či turistického výšlapu. Ochutnejte s námi Jagatee.  

Jagatee

Recept na houby na smetaně

Pokud jste tuhle rakouskou pochoutku ještě nejedli, musíte to určitě napravit! Chutná báječně a navíc je hned hotová. Vyzkoušejte recept houby na smetaně.  

Schwammerl in Rahm

 

Recept na Tirolské špekové knedlíky (Tiroler Speckknödeln)  

Vyzkoušeli jste při Vaší zimní dovolené na některé z horských chat Tirolské špekové knedlíky? Pokud Vám chutnaly, vyzkoušejte si tenhle tradiční rakouský recept i u Vás doma v Čechách. Poradíme Vám, jak na to - recept.

Speckknödeln

 

Zimní svět v Ramsau

25.000 m2 plochy plné zábavy pro děti - největší louka na zimní radovánky pro děti v regionu Dachstein-Tauern. Nachází se zde dětský vlek, houpačky a prolézačky, vyhřívaná herna, terasa pro rodiče, 3 kouzelné koberce, dráha s boulemi, indiánská vesnice, rozhledna, iglů a další atrakce pro malé i větší děti.  

Kali´s Schneeland

 

Dětský zimní svět ve Stoderzinken - Gröbming

 Navštivte kouzelný dětský svět v nadmořské výšce 1700 m. n. m. Čeká Vás tu dráha s boulemi, sněhový tunel, vlek, kouzelný koberec, bobová dráha, snowtubing. Rodiče se můžou zúčastnit nebo lyžovat v zimním středisku Stoderzinken.

dětský zimní svět Stoderzinken

 

Kouzlený Gastein

 V týdnu od 31. ledna do 5. února 2010 se sjedou do údolí Gasteinu nejlepší kouzelníci.
Vyvrcholením celé akce bude večerní show 5. února v tenisové hale hotelu Palace v Bad Hofgastein.

Vstupné dospělí: 21-25 EUR, děti 13-15 EUR

Kouzelný Gastein

 

Muzeum budoucnosti ve městě Linz

Chcete zažít něco neotřelého? Chcete získat nový pohled na věci kolem nás? Zajímají Vás roboti, biotechnologie či virtuální realita? Zavítejte do ARS Electronica v Linzi. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9 hodin ráno do 17 hodin, ve čtvrtek až do 21 hodin. Více informací najdete zde.

Electronica

 

Světoznámá koleda Tichá noc vznikla v Salcbursku

Roku 1818 byla poprvé uvedena v Oberndorfu. Podle legendy se právě před půlnoční vánoční mší rozbily v malém kostelíku varhany. Aby nebyly vánoční trhy tak tiché a bez zpěvu, poprosila faráž svého přítele, učitele Franze Xavera Grubera, aby zhudebnil svoji vánoční báseň.

Píseň Tichá noc, svatá noc byla zazpívána dvojhlasně a doprovázena zvukem farářovy kytary. Odtuď se postupně rozšířila do celého světa.

Tichá noc

 

Půlnoční vánoční mše v Rakousku

V Rakousku, stejně jako v Čechách, je zvykem chodit po rozbalení dárků na půlnoční mši do kostela. Po návratu ze studeného kostela mají Rakušané ve zvyku vařit tzv. Mettensuppe neboli polévka pro mši. Tahle výtečná polévka však skvěle zahřeje i po návratu z lyží nebo prostě jen pro zahřátí při mrazivém dnu.

Tady je recept pro 4 osoby:  25 dkg hovězího masa, hovězí kosti a polévková zelenina (petrželka, mrkev, česnek a cibule) se nakrájí do 5 litrů studené vody. Po přivedení do varu se vaří asi 2 hodiny na mírném ohni. Pak se odstraní maso, kosti a zelenina a polévka se nechá vychladnout.

Mettensuppe

 

Recept na Salcburské nočky

Vyzkoušejte skvělý tradiční rakouský recept - Salcburské nočky. Jsou specialitou krásného města, kde se narodil J. A. Mozart. Jde vlastně o suflé, jehož základem je tuhý sníh a rozpálená trouba.

A pokud se Vám nočky nepodaří, nevadí! Můžete si je zajet ochutnat přímo do Salcburku, CK Trip Vám ochotně zajistí ubytování dle Vašich představ.

Salzburger Nockerl

Nej z Amadé

Skimapa Amadé 

Tauernská cyklostezka 

 Zápisník

Rakouské Kolorádo & Amadé-bike

Na úpatí Nízkých a Vysokých Taur čekají cykloturisty nejen euforické říční cyklostezky, z nichž nejznámější jsou Tauernská a Enžská, ale také panenská zákoutí, do nichž pronikneme po panoramatických cestách bez náročných stoupání. Cykloturistiku nám zpříjemní občerstvení na četných horských salaších s nezapomenutelnými výhledy. Více ZDE

Více »

Pozvánka: Pohodové cyklotrasy v okolí St. Martina v Rakouském Kolorádu

Nejkrásnější cesty mezi Solnou komorou, Taurami a Dachsteinem
Svatých Martinů můžete v Rakousku navštívit hned několik a každý z nich vás osloví svou osobitou tváří. St. Martin am Tennengebirge v salcburské župě Pongau vám učaruje kontrastem rozkvetlých pastvin s kulisami vápencových masívů Tennengebirge a Salcburských Dolomit, jak místní nazývají Gosauský hřeben s Dachsteinem. Tato oblast má v sobě cosi vznešeného a nezkaženého masovým turismem, což potěší romantické cykloturisty obzvláště. Více ZDE

Více »

Básničky od dětiček ze zájezdu 27301

Děti měly za úkol napsat básničku, povídku, písničku, ....... libovolné délky s tím že by se v ním měli objevit následující slova: Beruška (autobus), Heidi (penzion), Dachstein, pstruh, luk (nebo lukostřelba) a výlet. Čtěte ZDE
Průvodce: Vojta Havlíček, pomocník: Jana Semenská

Více »

Kolem západního Dachsteinu, aneb jak jsem měl svůj harém

Další letošní zájezd s CK Trip směřoval opět do St. Martina am Tennengebirge a sliboval už dopředu krásné a pohodové poježdění. První den jsme se přesunuli busem do Rakouska a po ubytovaní v malebné horské vesničce osedlali naše oře a vyrazili vstříc novým zážitkům. Z celkového počtu 15 klientů, bylo hned 13 duševně krásných a zároveň pohledných žen. Začali jsme jak se patří nahoru do kopce, ale jen kousek a pak už sjíždělo dolů do údolí Lammertal, kde ještě někteří vystoupali nahoru k salaším Aualm, kde je vojenská střelnice, ale naštěstí nás nikoho netrefili, tak jsme mohli zajet ještě do vysoce romantického údolí Neubachtal, což některým děvčatům samo svlékalo raménka od podprsenek . . .

Více »

Od Alp k Dunaji

Téměř nová, sto jedenáct kilometrů dlouhá cyklostezka Traisentalradweg začíná v překrásném poutním Mariazellu v sedle Alp (868 m n. m.) a vede po rovině a z kopce kouzelnou krajinou lemovanou zprvu alpskými vrcholky, živými vesničkami, historickými městy a poli a vinohrady, obklopujícími soutok Traisen s Dunajem (187 m n. m.).

Více »